ברלין עם איל נחשון - סיורים פרטיים

אישי, ייחודי, איכותי

Whatsapp +4915901051884

ברוכים הבאים! שמי איל נחשון, ואני מדריך סיורים פרטיים בברלין בעברית. אני מזמין אתכם לגלות את ברלין מזווית אישית, חכמה ומרעננת –
עם סיורים מותאמים בדיוק למה שמעניין אתכם.
בסיורים שלי תקבלו יחס אישי, קצב נינוח ואווירה ידידותית – עם עצירות לקפה, טעימות קטנות והמון תובנות מרתקות.
כל מותאים אישית במיוחד עבורכם, ויכול לכלול נושאים מגוונים כמו היסטוריה, תרבות, אמנות, אדריכלות, קולינריה, פילוסופיה וכל העדפה שלכם.
אם אתם מחפשים מדריך מקומי בברלין שיראה לכם את העיר באמת – בצורה מעמיקה, חווייתית ובלתי נשכחת – אני כאן בשבילכם.
אתם מוזמנים ליצור איתי קשר בכל שאלה או בקשה.

מבנים אייקוניים בברלין: מסע דרך היסטוריה ואדריכלות מודרנית

ברלין היא עיר שבה כל בניין מספר סיפור – סיפור על תהפוכות היסטוריות, חדשנות ארכיטקטונית ותרבות עשירה המשלבת ישן וחדש.
אני מזמין אתכם לצלול איתי למסע מרתק בין המבנים האייקוניים של העיר, מבניינים נאציים מונומנטליים, שרידים של המלחמה הקרה ועד יצירות אדריכליות עכשוויות. הבלוג הזה ייקח אתכם דרך כמה מהמבנים המרשימים ביותר של ברלין, עם סיפורים מאחורי הקלעים ורעיונות נוספים לחקור את העיר.


תחנת הרכבת הראשית של ברלין (Berlin Hauptbahnhof) – שער הכניסה המודרני לעיר

כשמגיעים לברלין ברכבת, הדבר הראשון שמבקרים רבים פוגשים הוא ה-Berlin Hauptbahnhof – תחנת הרכבת המרכזית של העיר, שהיא לא רק מרכז תחבורה, אלא גם יצירת מופת ארכיטקטונית. התחנה נפתחה ב-2006, התחנה הזו היא הגדולה מסוגה באירופה, והיא נבנתה על שרידי תחנת להרטר (Lehrter Bahnhof) ההיסטורית, ששירתה את העיר מאז 1871 ונחרבה במלחמת העולם השנייה.

המבנה המודרני, שתוכנן על ידי האדריכל מינהרד פון גרקן, עשוי מ-85 אלף טונות של פלדה ומכוסה בחיפוי זכוכית עצום שמאפשר לאור השמש הטבעי להציף את 16 הרציפים שבתוכו.
בניית התחנה ארכה כעשור, והיא כללה אתגר הנדסי מורכב: התחנה ממוקמת על גדת נהר השפרה, והמהנדסים נאלצו לחפור לעומק של 25 מטרים ולהסיר 1.5 מיליון מטרים מעוקבים של אדמה כדי לייצב את היסודות. התוצאה היא מבנה מרהיב המשלב פונקציונליות עם אסתטיקה עכשווית.
כל יום עוברות בתחנה כ-1,500 רכבות, המשרתות יותר מ-300 אלף נוסעים – מספר שממחיש את חשיבותה כעורק תחבורתי מרכזי.
מעבר לפן המעשי, התחנה מציעה חוויית ביקור מרשימה: קומת הגג השקופה מאפשרת תצפית פנורמית על העיר, ויש בה מגוון חנויות, בתי קפה ומסעדות ששווה לעצור בהם.

בית דטלף-רובדר (Detlev-Rohwedder-Haus) – עדות לאדריכלות נאצית וקומוניסטית

במרחק קצר מה Mall of Berlin ממרכז העיר ניצב ה-Detlev-Rohwedder-Haus, הידוע גם כ"בית האוויריה". המבנה הזה הוא דוגמה מרתקת לאופן שבו היסטוריה משתקפת בארכיטקטורה. הוא נבנה בין 1935 ל-1936 תחת שלטון הנאצים כמשרד התעופה של הרמן גרינג, יד ימינו של היטלר.
המבנה תוכנן על ידי האדריכל ארנסט זגביאל, הבניין משתרע על פני שבע קומות, כולל 2,800 חדרים, 7 קילומטרים של מסדרונות ויותר מ-4,000 חלונות. בזמנו, הוא נחשב לבניין המשרדים הגדול באירופה,
והסגנון הניאו-קלאסי המונומנטלי שלו שיקף את האידיאולוגיה הנאצית של "אדריכלות ההפחדה" – מבנים עצומים שנועדו להרשים ולהטיל מורא.
הבנייה המהירה – 18 חודשים בלבד – התאפשרה בזכות עבודה אינטנסיבית של פועלים במשמרות כפולות, כולל ימי ראשון. לאחר מלחמת העולם השנייה, כשברלין חולקה, הפך הבניין לחלק ממזרח גרמניה ושימש כ"בית המשרדים" של המפלגה הקומוניסטית.
בשנים 1950–1952 הוסף לחזיתו ציור קיר ענקי באורך 18 מטרים, עשוי מלבני פורצלן, שתיאר את החזון הסוציאליסטי של מזרח גרמניה. לאחר איחוד גרמניה ב-1990 עבר הבניין שיפוץ מקיף, וכיום הוא משמש כמטה משרד האוצר הגרמני.
כשמבקרים במקום, אפשר לחוש את המשקל של ההיסטוריה – מהשימוש של הנאצים ועד לעידן הקומוניסטי והשיקום המודרני. אני ממליץ לשלב את הביקור כאן עם סיור רגלי ברובע הממשלתי הסמוך, הכולל את שער ברנדנבורג ואת בניין הרייכסטאג, כדי לקבל תמונה מלאה של השינויים שברלין עברה.

ארמון העיר ברלין (Berliner Stadtschloss) – מהריסות המלוכה למוזיאון עולמי

באי המוזיאונים, אחד האזורים היפים בברלין, נמצא ה-Berliner Stadtschloss – ארמון העיר שהיה פעם מעונם של נסיכי ברנדנבורג, מלכי פרוסיה וקיסרי גרמניה. הארמון המקורי נבנה במאה ה-15, אך עבר שינויים רבים לאורך השנים.
בין 1701 ל-1918 הוא שימש כבית החורף של שושלת ההוהנצולרן, עד שב-9 בנובמבר 1918 הכריז קארל ליבקנכט מהמרפסת שלו על הקמת הרפובליקה הסוציאליסטית – רגע שסימל את סוף עידן המלוכה הגרמנית.
במלחמת העולם השנייה נפגע הארמון קשות מהפצצות בעלות הברית. במקום לשקם אותו, החליטה ממשלת מזרח גרמניה ב-1950 להרוס אותו כליל – משימה שהצריכה ארבעה חודשים ו-19 טונות של דינמיט.
בשנות ה-70 הוקם במקומו "ארמון הרפובליקה", מבנה מודרני עם חזית מראות ששימש כפרלמנט של מזרח גרמניה. אולם גם מבנה זה לא שרד לאורך זמן – הוא נסגר ב-1990 עקב זיהום אסבסט והרס ב-2008.
בשנת 2013 החלה עבודת השחזור של הארמון המקורי, בעלות של כ-770 מיליון אירו. הפרויקט הסתיים ב-2020, וכיום הארמון משמש כ"פורום הומבולדט" – מוזיאון המוקדש לתרבויות העולם.
הביקור כאן הוא חוויה יוצאת דופן: החזית הבארוקית המרשימה משתלבת עם פנים מודרני המשמש תערוכות מרתקות על אמנות, היסטוריה ומדע. אני ממליץ לשלב את הביקור עם טיול באי המוזיאונים הסמוך, שבו נמצאים מוזיאונים נוספים כמו מוזיאון פרגמון ומוזיאון בודה.

מגדל הטלוויזיה (Fernsehturm) – נקודת הציון הגבוהה ביותר בברלין

במרכז כיכר אלכסנדרפלאץ ניצב ה-Fernsehturm – מגדל הטלוויזיה של ברלין, שגובהו 368 מטרים הופך אותו למבנה הגבוה ביותר בגרמניה. נבנה בין 1965 ל-1969 על ידי ממשלת מזרח גרמניה, המגדל היה סמל ליכולות הטכנולוגיות של המשטר הקומוניסטי, ותוכנן על ידי האדריכל הרמן הנזלמן כחלק מחזון מודרניסטי לעיר.
המגדל, עם הכדור הכסוף והאנטנה הדקה שלו, הוא אחד הסמלים המוכרים ביותר של ברלין. בקומה העליונה, בגובה 203 מטרים, ישנה תצפית מרהיבה שממנה ניתן לראות את כל העיר – משער ברנדנבורג ועד הפארקים הירוקים של טמפלהוף.
בקצה המגדל ישנה מסעדה מסתובבת שמשלימה סיבוב מלא כל חצי שעה, ומציעה חוויה ייחודית של אוכל עם נוף משתנה.
המגדל פתוח לקהל כל השנה, ואני ממליץ לבקר בו ביום בהיר לקבלת הנוף הטוב ביותר. לאחר מכן, כדאי לטייל באלכסנדרפלאץ הסמוכה, שבה נמצאים מבנים נוספים כמו ה-Weltzeituhr (שעון העולם) ומרכזי קניות מודרניים.

לביקור במגדל: https://tv-turm.de/en/

פרידריכשטאדט-פאלאסט (Friedrichstadt-Palast) –היסטוריה של תיאטרון ובידור 

מאז שנות ה-80, לאחר שיפוץ נרחב, הפך ה-Friedrichstadt-Palast לאחד מאולמות התיאטרון המובילים באירופה. העיצוב הפנימי שלו, המשלב אלמנטים קומוניסטיים עם נגיעות מודרניות, הוא יצירה מרשימה בפני עצמה.
כיום, התיאטרון מארח מופעי בידור מרהיבים בסגנון לאס וגאס, עם מאות רקדנים, תלבושות צבעוניות ותפאורות עוצרות נשימה. המופעים מותאמים לקהל בינלאומי, והם חוויה חובה למי שמחפש ערב של תרבות וקסם.
אני ממליץ להזמין כרטיסים מראש ולשלב את הביקור עם טיול ברובע מיטה (Mitte), שבו נמצאים אתרים נוספים כמו אלכסנדרפלאץ ומגדל הטלוויזיה.

קתדרלת ברלין (Berliner Dom) – פאר קיסרי בלב העיר

ה-Berliner Dom, או קתדרלת ברלין, היא לא רק הכנסייה הגדולה בעיר, אלא גם סמל לאדריכלות הקיסרית הגרמנית. המבנה הנוכחי נבנה בין 1894 ל-1905 תחת פיקוחו של הקייזר וילהלם השני, שרצה ליצור מקדש מונומנטלי שיתחרה בבזיליקת פטרוס הקדוש בוותיקן.
תוכנן על ידי יוליוס רשדורף, אורכו 114 מטרים, רוחבו 73 מטרים וגובהו 116 מטרים – ממדים שהופכים אותו לאחד המבנים הדתיים המרשימים באירופה.
ההיסטוריה של האתר ארוכה יותר: לפני הקתדרלה הנוכחית עמדו כאן ארבע כנסיות שונות, החל מהמאה ה-15. הקתדרלה השלישית, שתוכננה ב-1747 על ידי יוהאן בואומן בסגנון בארוק ושופצה ב-1822 על ידי קארל פרידריך שינקל,
הכנסיה נהרסה בפקודת הקייזר כדי לפנות מקום למבנה החדש. במהלך מלחמת העולם השנייה נפגעה הקתדרלה קשות מהפצצות בעלות הברית, והשיקום שלה החל רק ב-1975 תחת ממשלת מזרח גרמניה.
היא נפתחה מחדש לציבור ב-1993, והיום היא משלבת חזית מפוארת עם פנים מרהיב הכולל עוגב ענקי וקברים של בני שושלת ההוהנצולרן.
אחד הרגעים ההיסטוריים הבולטים שהתרחשו כאן היה חתונתו של הרמן גרינג ב-1935, טקס מפואר שבו היטלר שימש כשושבין. כיום, המבקרים יכולים לטפס לכיפה לתצפית מרהיבה על העיר, ולהשתתף בקונצרטים שמתקיימים לעיתים במקום.

בניין הרייכסטאג (Reichstag) – לב הדמוקרטיה הגרמנית

אין ביקור בברלין שלם בלי לעצור בבניין הרייכסטאג, מקום מושבו של הפרלמנט הגרמני (הבונדסטאג). המבנה המקורי נבנה בין 1884 ל-1894 בסגנון ניאו-רנסנס, תחת פיקוחו של האדריכל פאול ואלוט.
הבניין שימש כמושב הפרלמנט של הקיסרות הגרמנית ולאחר מכן של רפובליקת ויימאר, עד שב-1933 שריפה מסתורית (שמיוחסת לנאצים) הרסה חלקים ממנו והובילה להשעיית הדמוקרטיה.
במלחמת העולם השנייה נפגע הבניין קשות, והוא נותר נטוש עד לאיחוד גרמניה. ב-1990 הוחלט לשקם אותו, והאדריכל הבריטי נורמן פוסטר הוסיף את כיפת הזכוכית האייקונית שמסמלת שקיפות ושיתוף ציבורי. הכיפה, שנפתחה ב-1999,
מאפשרת למבקרים לטפס לספירלה שבתוכה וליהנות מתצפית פנורמית על העיר, תוך השקפה על אולם המליאה שמתחת.
הרייכסטאג הוא לא רק מבנה יפה – הוא סמל להתחדשותה של גרמניה כדמוקרטיה מודרנית. הכניסה חופשית, אך דורשת הרשמה מראש!
בלוג בנושא: הרייכסטאג

שדה התעופה טמפלהוף (Flughafen Tempelhof) – מסלולי המראה שהפכו לפארק

שדה התעופה טמפלהוף הוא אחד המבנים המרתקים בברלין, המשלב היסטוריה תעופתית עם שימוש עכשווי יצירתי. נבנה בין 1936 ל-1941 תחת השלטון הנאצי על ידי ארנסט זגביאל (מי שתכנן גם את בית דטלף-רובדר),
טמפלהוף נחשב בעבר לאחד משדות התעופה הגדולים בעולם. המבנה העצום, עם חזיתו המעוגלת והאולמות המונומנטליים, תוכנן כחלק מחזונו של היטלר ל"גרמניה" – עיר בירה מפוארת של האימפריה הנאצית.
במהלך מלחמת העולם השנייה שימש המקום כבסיס צבאי, ולאחר המלחמה הפך למרכז ההצלה של ברלין המערבית במהלך "גשר האוויר" של 1948–1949, שבו העבירו בעלות הברית אספקה לתושבים בזמן המצור הסובייטי.
שדה התעופה נסגר לתעופה ב-2008, ומאז הפך לפארק ציבורי ענקי – Tempelhofer Feld. כיום, המסלולים הישנים משמשים לרכיבה על אופניים, החלקה וריצה, בעוד המבנה עצמו מארח תערוכות ואירועים.
ביקור בטמפלהוף הוא חוויה יוצאת דופן – אפשר לשוטט בין שרידי ההיסטוריה וליהנות משטח ירוק עצום בלב העיר.

בית תרבויות העולם (Haus der Kulturen der Welt) – מרכז תרבות עכשווי

בפארק טירגארטן נמצא ה-Haus der Kulturen der Welt, מבנה מודרני שנבנה ב-1957 כמתנה מארצות הברית לגרמניה המערבית. תוכנן על ידי יו סטאבינס, צורתו הייחודית – גג קמור שנראה כמו צדפה – זיכתה אותו בכינוי "הצדפה ההריונית".
הוא נועד להציג תרבות אמריקאית במהלך המלחמה הקרה, אך כיום הוא מרכז תרבות גלובלי המארח תערוכות, מופעים ופסטיבלים.
המיקום על גדת השפרה והגנים שמסביב הופכים אותו למקום מושלם לביקור. אני ממליץ לבדוק את לוח האירועים ולשלב זאת עם טיול בטירגארטן.

המוזיאון היהודי בברלין (Jewish Museum Berlin) – אדריכלות וזיכרון

המוזיאון היהודי בברלין, שנפתח ב-2001, הוא יצירת מופת של האדריכל דניאל ליבסקינד. המבנה בצורת זיגזג, עם חלונות חתוכים וחללים ריקים, משקף את ההיסטוריה השבורה של יהודי גרמניה.
התערוכות עוסקות ב-2,000 שנות היסטוריה יהודית, וה"גן הגלות" בחוץ מוסיף ממד סמלי. הביקור כאן הוא חוויה רגשית ועמוקה, ואני ממליץ לשלב אותו עם אתרים נוספים ברובע קרויצברג.

כנסיית הזיכרון קייזר וילהלם (Kaiser Wilhelm Memorial Church) – סמל של הרס ותקווה

במערב ברלין ניצבת כנסיית הזיכרון קייזר וילהלם, שנבנתה ב-1895 לכבוד הקייזר וילהלם הראשון. היא נהרסה כמעט לחלוטין בהפצצות 1943, ומה שנותר ממנה – מגדל חרב ומתומן – הפך לסמל של שלום.
ב-1961 נבנתה לצדה כנסייה מודרנית עם חלונות ויטראז' כחולים מרהיבים. הביקור כאן מרגש, ואזור קורפירסטנדאם הסמוך מציע קניות ובתי קפה.

ג׳נדרמנמארקט (Gendarmenmarkt) – כיכר של הרמוניה ארכיטקטונית

הגנדרמנמארקט היא אחת הכיכרות היפות בברלין, מוקפת בשלושה מבנים מרשימים: הקתדרלה הגרמנית (Deutscher Dom), הקתדרלה הצרפתית (Französischer Dom), ובית הקונצרטים (Konzerthaus).
הקתדרלות, שנבנו במאה ה-18, משקפות את הסובלנות הדתית של פרוסיה, והקונצרטהאוס, שנבנה ב-1821 על ידי קארל פרידריך שינקל, הוא פנינה ניאו-קלאסית. הכיכר מושלמת לטיול רגלי, ואני ממליץ לבקר בשוק חג המולד אם אתם כאן בחורף.

בית הסטטיסטיקה (Haus der Statistik) – התחדשות עירונית

באלכסנדרפלאץ נמצא ה-Haus der Statistik, מבנה קומוניסטי משנות ה-60 ששימש את לשכת הסטטיסטיקה של מזרח גרמניה. לאחר עשרות שנים של הזנחה, הוא נרכש ב-2017 והפך לפרויקט התחדשות המשלב אמנות, תרבות ומשרדים.
חלקים ממנו פתוחים לציבור, ואני ממליץ לבדוק תערוכות זמניות ולשלב זאת עם ביקור במגדל הטלוויזיה.

הפילהרמונית של ברלין (Philharmonie) – מקדש למוזיקה

הפילהרמונית, שנבנתה ב-1963 על ידי הנס שרון, היא אחת האולמות הטובים בעולם מבחינה אקוסטית. צורתה המשולשת וגג הזהב שלה הופכים אותה לאייקון מודרני. היא ביתם של התזמורת הפילהרמונית של ברלין,
והקונצרטים כאן הם חוויה בלתי נשכחת. אני ממליץ להזמין כרטיסים מראש ולשלב עם ביקור במרכז התרבות הסמוך.

ברלין היא עיר של ניגודים והרמוניה – מהחדשנות של ה-Hauptbahnhof, דרך הזיכרון במוזיאון היהודי, ועד ליופי של הגנדרמנמארקט.
בסיורים הפרטיים שלי, אני מזמין אתכם לחוות את העיר דרך המבנים האלה, ולשלב אותם עם אתרים נוספים כמו אנדרטת השואה והרובע היהודי של ברלין.

בלוג נוסף: הר השטן 


פנו אלי להזמנת סיורים או בכל שאלה

WhatsApp chat
דילוג לתוכן