כעשר דקות הליכה מ״כיכר פוטסדאם״ המפורסמת, בין משרדי ממשלה, שגרירויות ומלונות חבויה חצר קטנה, אשר מספרת את סיפורו המדהים (אך הכושל) של הקשר המפורסם ביותר בתקופת הרייך השלישי – הידוע כקשר ה-20 ביולי 1944.
למרות שנעשו יותר מ- 15 ניסיונות התנקשות בהיטלר (אחד מהם אף כלל ניסיון של ׳דוגמן׳ מדים של הצבא הגרמני לבצע פיגוע התאבדות בזמן שהיטלר סקר את עיצוב המדים החדשים, אך נכשל לאור זהירותו הרבה של היטלר שנהג לבטל פגישות ברגע האחרון כדי לסכל ניסיונות התנקשות) היה היטלר בשיא כוחו אף בשנת 1944, לאחר ההתקדמות המהירה של הצבא האדום בחזית המזרחית ולאחר הנחיתה של בעלות הברית בחופי נורמנדי ביוני 1944.
קבוצה קטנה של גנרלים ופוליטיקאים שהבינה כי המלחמה אבודה וכי פשעי גרמניה לא ימחו לעד, החליטה לשים קץ לשלטונו של ה׳פיהרר׳ וקשרה קשר לרצוח אותו ולהחליף את הדיקטטורה הנאצית ולחתור לשלום עם בעלות הברית. שמה היה ׳חוג קרייזאו׳.
הקשר שנרקם על ידם היה עקר למעשה, משום שהם לא הצליחו לחשוב על ׳היום שאחרי׳ היטלר, בו ישתלט כנראה האס.אס על הממשלה הגרמנית והכל יחזור לקדמותו.
כל זאת עד שקלאוס פון-שטאופנברג, קצין צעיר, פטריוט ונצר למשפחת אצולה גרמנית, אשר איבד את ידו הימנית ואת עינו השמאלית (ועוד כמה אצבעות) בהיותו קצין בזירה הצפון אפריקאית הצטרף לחוג הקושרים נגד היטלר.
אולי בגלל היותו נצר למשפחת אצולה, החליט קלאוס, כבר לאחר ליל הבדולח כי מדיניותה של גרמניה היא פושעת ומובילה בהכרח את גרמניה לאבדון מוחלט. למרות זאת, התקדם הקצין הצעיר בצבא הגרמני ונלחם למען המדינה הנאצית בחזיתות רבות.
כך נרקמה מזימת ׳ואלקירי׳ אשר הייתה פרי יצירתו של שטאופנגברג וכללה את רציחתו של היטלר על ידי פצצה ששטאופנגברג עצמו יטמין במהלך ישיבה במפקדתו הקדמית של היטלר ״מאורת הזאב" ה-Führerhauptquartier Wolfsschanze בפולין והחידוש הגאוני והשאפתני: שימוש בפקודותיו של היטלר עצמו שפקדו על הצבא להשתלט על ידי צבא המילואים הגרמני על ברלין עצמה במידה והוא יאלץ לדכא התקוממות של פועלי כפיה רוסים ואחרים בברלין.
התכנית קרמה עור וגידים, אך כאשר טס שטאופנגברג למפקדתו של היטלר, הטמין את הפצצה והיא אף התפוצצה, גרמו מספר גורמים כגון השולחן הכבד (שתחתיו הוטמנה הפצצה), החלונות הפתוחים (היה יום קיץ חם מאד) ומיקומו של היטלר לכך שהיטלר שרד את הפיצוץ עם מספר שריטות שטחיות בלבד.
שטאופנגברג טס לברלין כאשר הוא משוכנע שהיטלר לא שרד את הפיצוץ והחל בהפעלת צבא המילואים להשתלטות על ברלין.
משרדי האס.אס. כותרו והייתה הצלחה חסרת תקדים לשינוי המשטר הנאצי. אל חוסר הביטחון של שאר הגנרלים גרם לכך ששעות יקרות מפז אבדו לקושרים בניסיונם להשתלט על ברלין והקשר דוכא ביד קשה לאחר שהתברר כי היטלר שרד את הפיצוץ.
כל המעורבים בקשר, אם באופן ישיר או עקיף הוצאו להורג בפקודותיו של היטלר. כ – 5000 איש נעצרו והושמו במחנות ריכוז.
למרות כישלון הקשר של ה-20 ביולי, הוא נחשב עד היום לאירוע מכונן בציון ההתנגדות הגרמנית לנאצים.
סיפורו המסעיר והבלתי יאומן של שטאופנגברג עובד לסרט הוליוודי בכיכובו של טום קרוז תחת השם ׳מבצע וולקירי׳.
הכיכר הקטנה ברחוב על שמו הפכה למוקד סיפורי ההתנגדות הגרמנית לנאציזם היא כוללת לוחות זכרון ופסלים. במקום מועל גם המוזאון ההתנגדות הגרמנית לנאציזם, והוא מספר את סיפורו של שטאופנגברג ואחרים אשר ניסו, גם במחיר חייהם ויקיריהם להציל את גרמניה מעצמה.
בתמונות ניתן לראות את מבנה ה׳בנדלרבלוק׳ אשר בחצרו הוצאו הקושרים להורג ביריה בימים שלאחר ניסיון ההפיכה הכושל.